De Britse openbare omroep BBC gaat 11-jarigen in het hele land een minicomputer geven, om Groot-Brittannië “digitaler” te maken.

Groot-Brittannië lijkt vastbesloten om een legertje kleine codekloppers te trainen. Vorig jaar werd programmeren een verplicht vak in het basisonderwijs. En donderdag maakte omroep BBC een ambitieus plan bekend: alle leerlingen die in de herfst beginnen met voortgezet onderwijs krijgen een zogenoemde Micro Bit-computer.

Samenwerking met Google en Microsoft

In totaal gaat het om een miljoen computertjes. De BBC werkt samen met 25 bedrijven, waaronder Google, Microsoft en Samsung.

“Dit is precies waar de BBC om draait. Het samenbrengen van de branche op een schaal die nooit eerder is vertoont, en voor miljoenen mensen het verschil zal maken”, liet BBC-directeur Tony Hall weten in een verklaring. Hij noemde het project van belang voor “de toekomst van Groot-Brittannië op het wereldtoneel.”

‘Tekort aan digitale vaardigheden’

Met het initiatief wil de BBC de computervaardigheden van jongeren verbeteren. “Het Verenigde Koninkrijk wordt geconfronteerd met een aanzienlijk tekort aan vaardigheden”, schrijft de omroep. “De komende vijf jaar zijn er naar schatting 1,4 miljoen digitale professionals nodig.”

Hoe de Micro Bit eruit komt te zien is nog niet bekend: het gaat nog om een prototype. "Hij wordt zo klein dat je hem aan je kleren kun vastmaken", liet de BBC weten.

Opstap naar andere apparaten

Het is de bedoeling dat de kinderen met de Micro Bit basisvaardigheden in programmeren aanleren, en dan de overstap maken naar gevorderde apparaten als Arduino, Kano, en Raspberry Pi. In aanvulling op de computers gaat de BBC programma's uitzenden die kinderen moeten inspireren om te gaan programmeren.

Begin jaren tachtig deed de BBC iets dergelijks. In samenwerking met computerbedrijf Acorn werd de BBC Micro ontwikkeld, een computer die breed ingang vond in het computeronderwijs.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl